Federico Groppioni

Federico Groppioni (Róma, 1984.06.17 – )

Rómában kezdett focizni, majd 16 évesen a Napoli junior csapatát erősítette. 18 évesen már olasz profi csapatban védett, majd 2010-ben a Bari-tól igazolt át Budapestre az MTK-hoz. 7 évig volt tagja az MTK első osztályú keretének, azonban 2016-ban az MTK kiesett az első osztályból így Federico sorsa is megpecsételődött, hiszen a másodosztályban nem játszhat külföldi játékos. 2016-tól egy évig így az MTK-ban mint kapusedző szerepelt, és 2017-ben igazolt át a Csep-gól FC-hez mint a BLSZ II-es felnőtt csapat kapusa, az egyesület kapusedzője és az U7 korosztály edzője.

A Csep-gól FC felnőtt csapata Fede irányításával 2018-ban feljutott a BLSZ I bajnokságba és megcélozta az NB III-as tagságot.

A Csep-gól focisuli berkein belül Federico elindította kapusiskoláját, amelyben szinte hónapról-hónapra egyre több gyerkőcnek igyekszik átadni az olasz iskolákban tanult tudását. Az alábbi sorok hűen tükrözik Fede hitvallását és eltökéltségét a gyerekek tanítása iránt:

Sok kapus hajlamos magát hibáztatni a kapott gólokért, és vannak, akiknek emiatt romlik a teljesítményük az adott mérkőzésen. Hiába véd százat a találkozón, az az egy hiba lesz, amire mindenki emlékszik, és amit kiemelnek majd. Ebben kell javulniuk a magyar kapusoknak. Fejben erősebbnek kell lenni, és mindig csak előre szabad tekinteni, ez pedig nem csupán mentálisan, hanem fizikálisan is segíthet nekik. Ezt a felfogást szeretném átadni minél hamarabb. Ugyan én is sokáig második kapus voltam, nem adtam fel, és ezt kell megérteni a fiataloknak is, hogy kitartónak kell lenni, mert csak így lehet fejlődni.”

forrás: mtkbudapest.hu