Bese Barnabás

 Bese Barnabás (Budapest 1994.05.06 – )

„2003-ban kezdtem futballozni a Csep-Gól FC-ben, itt töltöttem két évet és utána igazoltam a Ferencvároshoz, majd 2008-tól lettem az MTK játékosa”

MTK Budapest FC, 2012-2016
14 éves korában érkezett a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára, majd Garami József irányítása alatt mutatkozhatott be a kék-fehérek első csapatában.

Az eredetileg támadóként számításba vett fiatalt Józsi bácsi vezényelte vissza először a védelembe. Barnabás így emlékezett vissza erre:

Két-három évvel ezelőtt Magyar Kupa meccset játszottunk, még Garami Józsi bácsi idején, és rengeteg sérültünk volt a védelemben. Ekkor szólt, hogy úgy készüljek, jobbhátvédet fogok játszani. Gondolom, tetszett neki, amit látott, mert a hátralévő kupameccseken is ezen a poszton kaptam lehetőséget, igaz, a bajnokikon eleinte még nem.

Később már László Csaba és Teodoru Vaszilisz is jobbhátvédként számított Barnira, aki a kék-fehérek színeiben 105 mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Végigjárta a korosztályos válogatottakat. Az U17-es nemzeti tizenegytől az U21-esig mindegyikben szerepelt, utóbbiban 12 alkalommal lépett pályára. 

Az OTP Bank Liga legutóbbi kiírásában mind a 33 mérkőzését végigjátszotta, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Bernd Storck is felfigyelt rá. A németek elleni felkészülésen mutatkozott be a felnőtt válogatottban, csereként beállva tíz perc jutott neki Gelsenkirchenben. Két héttel később az Európa-bajnokságon már egy félidőt játszott a Portugália elleni, 3-3-as döntetlennel végződő csoportmeccsen.

Le Havre AC, 2016-

Már az Európa-bajnokság előtt látta a klub három különböző megfigyelője, három NB I-es bajnokin. Már az Eb-re történő kiutazás előtt meghozta a Le Havre a döntését, csak hónapokba telt, míg a két klub álláspontjait is végső közelségbe lehetett hozni. Időközben egy másik nagyon komoly kérő is képbe került, így az MTK-nak döntési lehetősége és jó pozíciója volt, végül a francia klubbal tudtak megállapodni.

Nagyon örülök, hogy Franciaországba igazoltam, egy nagyszerű klubba kerültem, és egy remek edzővel dolgozhatok majd együtt. Remek lehetőség lenne egy, a francia másodosztályban domináló és élcsapatnak számító gárdában végig futballozni a szezonban, aztán feljutni az élvonalba. Ez tökéletesen szolgálná a fejlődésemet, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Köszönöm az MTK-nak is a lehetőséget, és alig várom, hogy bemutatkozzam.

Összességében jó szezonon vagyok túl. Amikor aláírtam a szerződésemet a Le Havre-hoz, az lebegett a szemem előtt, hogy minél több lehetőséget kapjak, minél több időt töltsek a pályán. Ebből a szempontból nem lehetek elégedetlen még akkor sem, ha néhány mérkőzést kihagytam. A csapat felemás idényt tudhat maga mögött, a feljutást céloztuk meg, ám szezon közben volt egy hullámvölgy, edzőváltás is történt, és be kellett látnunk, nincs esélyünk az osztályváltásra.

Szükségem volt egy rövid időre, hogy hozzászokjak mindenhez: a közeghez, az új csapattársakhoz, a játékhoz, a nyelvhez. Most már sokkal nyugodtabban kezdtem el a szezont, teljes mértékben beilleszkedtem, ennek is köszönhető, hogy kiegyensúlyozottabb a teljesítményem. Két-három meccs után világossá vált számomra, hogy itt nagyon ráfekszenek az atletikusságra, rendkívül erősek a játékosok, gyors a játék, rengeteget kell futni. Kellett egy kis idő, mire felvettem a ritmust, de a fizikumommal soha nem volt gond, ezért nekem kifejezetten bejön ez a stílus.

Forrás: www.magyarfutball.hu